Een actieplan voor meer studenten- en jongerenwoningen!

De Woonmonitor 2024 legt de schrijnende situatie voor jongeren en studenten op de woningmarkt bloot. In plaats van de beloofde 2500 nieuwe studentenwoningen tegen 2026, worden er slechts 136 gebouwd. Ondertussen verdwijnen veel bestaande studentenhuizen. STIP heeft voor een actieplan gezorgd, om op korte termijn voor meer woningen te zorgen.

Van hasseltlaan

Amper bouwplannen voor studentenhuisvesting De Woonmonitor 2024 zet in cijfers uiteen hoe het staat op de Delftse woningmarkt en waar we de komende jaren voor gaan bijbouwen. Delft heeft een ambitie om 15.000 woningen toe te voegen tot 2040. Specifiek voor studenten is de gemeente voornemens om 3500 woningen toe te voegen tot 2030, waarvan 2500 tot 2026. Deze woonmonitor laat slechts plannen zien voor 136 woningen tot 2026. Kortom, de ambitie voor nieuwbouw ziet er niet rooskleurig uit. Voor STIP genoeg reden om grote zorgen uit te spreken over het niet halen van die afspraak.

Bestaande studentenhuizen verdwijnen De voorraad aan studentenwoningen gaat de komende jaren enorm krimpen. STIP heeft vlak voor de zomer vragen gesteld aan de gemeente over de voortgang op studentenhuisvesting, waaruit blijkt dat vijftig studentenhuizen binnen nu en de komende twee jaar verdwijnen. Daarnaast gaat DUWO haar bestaande voorraad renoveren, beginnend met 375 woningen bij de Roland Holstlaan in de zomer van 2024. Deze zullen daardoor tijdelijk onbewoonbaar zijn. Bij het uitblijven van nieuwe studentenwoningen, zullen er tot zeker 800 woningen tijdelijk uit de voorraad van DUWO verdwijnen. Op het gebied van tijdelijke studentenhuisvesting lijken de vergunningen voor Aan ‘t Verlaat en Abswoudse Bloeit ook de komende jaren af te lopen.

Bovenop de bestaande tekorten aan studentenhuisvesting, gaat de bestaande voorraad er de komende jaren alleen maar op achteruit. STIP vindt dat de gemeente niet kan toekijken hoe dit tekort zal toenemen en moet wachten op de nieuwbouwplannen die pas na 2026 van start gaan. In het debat hebben we daarom gepleit voor meer woningen op de korte termijn.

Afname aan gedeelde studentenhuizen Met name de gedeelde studentenhuizen zullen de komende jaren verdwijnen, door nieuwe landelijke wetgeving. Daar komen bij de nieuwbouw de komende jaren alleen maar zelfstandige woningen voor terug, omdat deze meer rendabel zijn voor ontwikkelaars. STIP maakt zich zorgen over de balans tussen gedeelde studentenhuizen en studio’s. Samenwonen met andere huisgenoten is belangrijk voor de sociale ontwikkeling van jongeren en gaat eenzaamheid tegen. Hierover heeft STIP al vaker aan de bel getrokken bij de gemeente, en bij de Tweede Kamer.

Schrijnend perspectief jongeren Bij de Woonvisie heeft STIP al gepleit voor een aanpak van het schrijnende perspectief van jongeren op de woningmarkt. Deze doelgroep heeft een extreem lage slaagkans . In de Woonmonitor wordt over deze doelgroep geen woord gerept. STIP vindt het cruciaal dat er een aanpak komt om deze groep aan een woning te helpen.

Tijd voor actie! Daarom was dit voor STIP reden genoeg om te pleiten om met een dringend plan te komen voor meer studenten- en jongerenwoningen op de korte termijn.

Met een motie hebben we gezorgd dat er een actieplan dat uiterlijk voor maart 2025 bij de gemeenteraad terug moet komen, voor zowel permanente als tijdelijke oplossingen, voor nieuwbouw en in de bestaande voorraad. Over een paar maanden gaat STIP weer het gesprek aan over de extra stappen die op korte termijn gezet moeten worden voor dit urgente probleem.

Heb jij nog vragen hierover of gave ideeën over dit onderwerp? Stuur Lisanne een berichtje! Ook kent STIP een Werkgroep Wonen om bij aan te sluiten. Ongeveer eens per maand zitten we samen om na te denken over Wonen in Delft. Wie weet zien we je snel!