Over de hele wereld is er een golf aan protesten op het gebied van racisme en discriminatie ontstaan, ook wel de Black Lives Matter protesten. STIP vindt racisme en discriminatie onacceptabel en gaat graag met jou in gesprek om Delftse ervaringen te delen en over oplossingen na te denken. Daarom gaan wij een breed stadsgesprek organiseren.
Ook in Nederland zijn de gevolgen van discriminatie en racisme aantoonbaar aanwezig. Volgens onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau zijn de grootste pijnpunten het onderwijs en de arbeidsmarkt. Eén op de vier sollicitanten, vermoedt bij een afwijzing te zijn gediscrimineerd.[1]
Verder ervaart 44% van de Marokkaans-Nederlandse studenten discriminatie bij het zoeken naar een stage.[1] Dit zijn slechts twee voorbeelden van problemen die spelen op het gebied van racisme en wij zijn benieuwd wat er nog meer speelt in Delft.
Zo organiseert STIP morgen (maandag 15 juni) een lezing met Glenn Weiss, een sociaal ondernemer bekend van onder andere Can I Dream. Hij zal daarbij ook vertellen over zijn ervaringen met discriminatie in Delft. Daarnaast willen wij met zoveel mogelijk Delftenaren in gesprek gaan om te achterhalen wat er onder de Delftenaren speelt zodat wij kunnen kijken waar de pijnpunten zitten, welke mogelijke oplossingen hiervoor zijn en wat er veranderd moet worden aan het Delftse beleid.
Om het gesprek te faciliteren wil STIP graag een (corona-proof) stadsgesprek organiseren. Vragen zoals: ‘Waar ervaren Delftenaren problemen op het gebied van racisme en discriminatie? Wat zou de gemeente Delft hieraan kunnen doen?’, zullen hier aanbod komen.
Meer informatie hierover volgt binnenkort.
Heb jij vragen hierover of wil je graag meedenken over het stadsgesprek? Neem contact op met Kim Bosch.
Bron:
[1] Ervaren discriminatie in Nederland (2020). Sociaal en Cultureel Planbureau. Iris Andriessen, Justin Hoegen Dijkhof, Ab van der Torre, Esther van den Berg, Ine Pulles, Jurjen Iedema, Marian de Voogd-Hamelink. isbn 978 90 377 0944 5 (pdf)