Gemeente begroting: STIP investeert in de toekomst

Deze maand is in de raadsvergadering de begroting van de gemeente vastgesteld. In 2024 investeert de gemeente bijna 460 miljoen euro in Delft. Ben jij benieuwd waar STIP het geld aan uit wil geven? Lees dan hier verder.

Geld

STIP is positief over de voorgestelde begroting. De focus ligt op de uitvoering van de drie grote opgaven, namelijk de energietransitie, de versterking van Delft-West en de plannen voor het Innovatiedistrict Delft. Hiermee laat de begroting zien dat de gemeente blijft investeren in een duurzame, sociaal weerbare en economisch sterke toekomst. Ten opzichte van de kadernota is het financiële perspectief verbeterd, maar we blijven scherp op de uitgaven en investeringen, zeker met het ravijnjaar dat in 2026 voor de deur staat. Toch ziet STIP ook een aantal kansen. Daarom dienden we drie moties en één amendement in.

Cultuur: Een aanjagende rol voor de gemeente Cultuur heeft een belangrijke rol in het versterken van de samenleving. STIP vindt dat de gemeente een actieve, aanjagende rol moet vervullen in de cultuursector in plaats van alleen een faciliterende rol, voor bijvoorbeeld het verlenen van vergunningen. Wij zijn van mening dat cultuur toegankelijk moet zijn in alle wijken, en verbindingen gelegd moeten worden met andere domeinen zoals sociaal beleid, toerisme en erfgoed. Hierop hebben wij een motie ingediend die vraagt om een uitwerking van deze rol op de langere termijn. Deze motie is aangenomen! Middels een amendement heeft STIP hier ook geld voor vrij weten te maken voor 2025.

Duurzaamheid: Gevel-tot-gevel-aanpak verlengen Met de gevel-tot-gevel-aanpak combineren we rioleringswerkzaamheden met het vergroenen en toegankelijker maken van straten. Door deze aanpak kunnen we de straten van Delft herinrichten, terwijl er maar één keer overlast is en geld effectief wordt besteed. Alleen stopt deze aanpak na 2027 als er geen extra middelen beschikbaar komen. We hebben daarom een motie ingediend om inzichtelijk te maken welke straten anders niet verbeterd kunnen worden en wat het zou kosten om deze aanpak voort te zetten. De motie is aangenomen waardoor we nu bij de volgende kadernota een weloverwogen besluit kunnen nemen over het doorzetten van de aanpak. Evenementen: Toekomst voor Westerpop Westerpop is een groot festival in de stad dat stoptgaat stoppen. STIP vindt dit een groot verlies voor Delft, daarom hebben we de gemeente gevraagd om een laatste reddingsboei te onderzoeken en ons te informeren over mogelijke oplossingen. Zo voorkomen we dat meer evenementen in de stad verdwijnen. Met de aangenomen motie hebben wij gezorgd voor een extra evenementenbudget na 2025, zodat Delft bruisend blijft en evenementen toegankelijk blijven voor iedereen.

Met deze voorstellen blijven we bouwen aan een duurzame, levendige en toekomstbestendige stad!

Evenementen: Toekomst voor Westerpop Westerpop is een groot festival in de stad dat stopt. STIP vindt dit een groot verlies voor Delft, daarom hebben we de gemeente gevraagd om een laatste reddingsboei te onderzoeken en ons te informeren over mogelijke oplossingen. Zo voorkomen we dat meer evenementen in de stad verdwijnen. Met de aangenomen motie hebben wij gezorgd voor een extra evenementenbudget na 2025, zodat Delft bruisend blijft en evenementen toegankelijk blijven voor iedereen. Met deze voorstellen blijven we bouwen aan een duurzame, levendige en toekomstbestendige stad!

Heb je verdere vragen of toffe ideeën voor Delft? Neem contact op met Anne