Geen omstreden camera's meer in Delft

STIP heeft er al eerder aandacht voor gevraagd: we willen dat Delft stop met het gebruiken van camera’s van onder andere Chinese merken zoals Hikvision en Dahua. Een jaar geleden is de gemeente hier zelf, mede dankzij STIP, al mee gestopt. Nu hebben we ervoor gezorgd dat ook subsidies niet meer naar dit soort camera’s gaan!

foto van camera rechtenvrij

Recent heeft STIP schriftelijke vragen gesteld over het gebruik van camera’s. Bij Lichtjesavond zijn namelijk camera’s ingezet van het Chinese merk Dahua, een merk dat zich schuldig maakt aan schending van mensenrechten en onderdrukking in China. Een jaar geleden heeft de gemeente, mede dankzij STIP, dit soort camera’s al in de ban gedaan. Lees hier meer over waarom en hoe we dat voor elkaar hebben gekregen. Maar, wat STIP betreft moeten we die lijn ook aanhouden bij dit soort aan Delft gekoppelde evenementen.

Dit soort camera’s passen niet in Delft

Daarom hebben we aan het college hier kritische vragen over gesteld. Hierin hebben we aangekaart dat wat STIP betreft, de gemeente ook verantwoordelijkheid draagt over cameragebruik bij evenementen zoals Lichtjesavond. En dat betekent: ook hier horen dit soort camera’s niet thuis. Het merk in kwestie, Dahua, is betrokken bij mensenrechtenschending en onderdrukking van bevolkingsgroepen in China. Daarnaast kan de Chinese staat dit soort camera’s gemakkelijk misbruiken voor sabotage en spionage. Ook hier heeft STIP jaren geleden al aandacht voor gevraagd.

Aanvullende voorwaarden

In de beantwoording op onze vragen komt naar voren dat het college het met ons eens is: de gemeente is hier mede verantwoordelijk voor, en het is goed mogelijk om de voorwaarden aan te scherpen om dit soort cameragebruik te voorkomen. STIP heeft in het debat daarom gevraagd om de subsidievoorwaarden hierop aan te scherpen, en het college heeft toegezegd hiermee aan de slag te gaan. Bij dit soort evenementen zullen we omstreden camera’s daarom niet meer terugzien!

Kritisch op cameragebruik

Los van het type camera’s, is STIP altijd al kritisch geweest op de inzet hiervan. Het inzetten van camera’s is een manier om een probleem te verplaatsen, niet om het op te lossen. Cameratoezicht brengt ondertussen veel risico met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van privacy. Veel camera’s zijn gericht op de openbare weg: iets wat wettelijk strafbaar is. Daarom zullen we hier kritisch naar blijven kijken en ons blijven inzetten om hier goed en zorgvuldig mee om te gaan als stad.

Wil je meer weten hierover? Stuur dan vooral een berichtje aan Thierry! Of heb je hier zelf nog ideeën over en wil je hier met STIP over meedenken? We hebben een Werkgroep ICT die zich onder andere over dit onderwerp buigt. Als dit je interessant lijkt kan je dit ook aan Thierry laten weten!