STIP vraagt aandacht voor jouw privacy

In Delft kan je bijna niet meer over straat lopen zonder gefilmd te worden. Camera's zijn vaak illegaal gericht op de openbare ruimte, verzamelen 'gevoelige' data en zijn meestal slecht beveiligd. De Piratenpartij Delft en STIP versierden daarom op de verjaardag van George Orwell camera's in de stad om meer bewustzijn over het probleem te creëren.

George Orwell Dag Ballonnen Nieuwe Kerk

Ook in Delft kan je bijna niet meer over straat lopen zonder gefilmd te worden. Camera's zijn vaak illegaal gericht op de openbare ruimte, verzamelen (gevoelige) data en zijn meestal slecht beveiligd. Dat laatste maakt ze kwetsbaar voor bijvoorbeeld spionage door criminelen of overheden. De Piratenpartij Delft en STIP versierden daarom op de verjaardag van George Orwell camera's in de stad om meer bewustzijn over het probleem te creëren.

STIP en de Piratenpartij zijn kritisch op de inzet van cameratoezicht door de politie, gemeente en particulieren. Het inzetten van cameratoezicht is vrijwel per definitie een inbreuk op de privacy van mensen. Toch groeit het aantal camera's in de openbare ruimte. Wanneer de gemeente of de politie camera's plaatsen moet dit aan veel eisen voldoen. Zo moet het nut, de noodzaak en proportionaliteit zijn aangetoond, de bewaar termijn beperkt, toegang goed beveiligd en ga zo maar door. Doordat de beelden ook gemonitord moeten worden zijn de kosten hoog. Daarom vindt STIP het extra belangrijk dat goed naar de doelmatigheid en mogelijke alternatieven gekeken wordt voordat dit middel wordt ingezet.

In tegenstelling tot overheden voldoen particulieren vaak niet aan deze eisen. Zo zijn bijvoorbeeld de deurbelcamera's van Google of Amazon populair. Die camera's zijn vaak gericht op de openbare weg, direct aan het internet gekoppeld en Google en Amazon gaan er met de data vandoor. Ook goedkope slecht beveiligde Chinese deurbel camera's worden steeds meer geïnstalleerd. Cyber criminelen en inlichtingendiensten overal ter wereld kunnen die gemakkelijk misbruiken. Daarnaast zijn op social media en bekende sites als Dumpert regelmatig uitglijdende mensen, vrijende stelletjes of vermeende misdrijven te zien. Deze ongevraagde bekendheid kan het leven van mensen definitief op zijn kop zetten.

Veel mensen hebben er geen probleem mee dat cameratoezicht breed wordt ingezet. Ze zeggen dan: 'Ik heb toch niks te verbergen'. Mensen moeten zich bewust zijn dat de data van vrijwel alle camera's kan worden gebruikt voor gezichtsherkenningssoftware en het verwerken van biometrische gegevens zoals ras, geslacht, lengte, leeftijd of emotionele staat. Hun data kan worden gebruikt om profielen te creëren om andere mensen te herkennen. De vraag die je jezelf echter moet stellen is dan ook niet 'heb ik iets te verbergen?' maar 'kan er hier iemand passeren die iets te beschermen heeft?'.

Het idee voor deze actie is gekopieerd van Front404, een Nederlands kunstenaarsduo dat met interactieve installaties mensen op een andere manier naar de wereld wil laten kijken. Zaterdag 25 juni is de verjaardag van George Orwell. Hij is de schrijver van onder andere '1984', een boek dat een dystopische toekomst schetst waarin iedereen in de gaten wordt gehouden door de surveillance staat van Big Brother.

Wil jij nou ook meedenken en meepraten over thema's zoals privacy, cameratoezicht of digitalisering? Wordt lid van STIP en sluit je aan bij de Werkgroep ICT in samenwerking met de PiratenPartij Delft! Dit is dé plek waar alle goede ideeën over digitale veiligheid van de afgelopen jaren zijn bedacht. En niet alleen bedacht, maar ook in beleid omgezet. Zo is het aangenomen initiatiefvoorstel 'Delftse principes voor digitale soevereiniteit' nu een voorbeeld voor alle Nederlandse gemeenten. Enthousiast geworden? Neem contact op met STIP-raadslid Daylam Dag!