Rondom de Papsouwselaan is een jaar geleden besloten om camera’s op te hangen, om overlast en criminaliteit tegen te gaan. Nu, een jaar later, is dit toezicht verlengd, omdat het zou helpen, maar ook nog nodig zou zijn. De praktijk vertelt iets anders: de overlast houdt onverminderd aan. STIP ziet graag structurele oplossingen.
Een jaar geleden, toen besloten werd de camera’s op deze plek in te zetten, was STIP ook al kritisch. Camera’s kunnen op een gegeven moment nodig zijn, als je de situatie onder controle moet krijgen en andere maatregelen daar niet genoeg voor blijken te werken. Bij de Papsouwselaan was de situatie ook zo ontwikkeld. Maar, zoals toen besloten en ook zoals STIP heeft benadrukt: dit is geen permanente oplossing. In het ‘best case scenario’ verplaatst de overlast zich alleen naar plekken zonder camera’s. Dat is nauwelijks een oplossing te noemen. Maar ‘worst case’ gebeurt zelfs dat niet, en zitten we met dezelfde overlast, alleen dan op camera.
Een jaar later, maar geen stap verder
Dit tweede scenario is werkelijkheid geworden: we lezen terug, in het voorstel om het toezicht te verlengen, dat de overlast onverminderd aanhoudt. Het cameratoezicht lijkt niet te hebben gezorgd voor een gedragsverandering. De aantallen van situaties en voorvallen blijft gelijk, of neemt zelfs toe sinds de camera’s zijn geplaatst. Ja, het is door de camera’s makkelijker geworden om op situaties te handhaven, maar wat STIP betreft is dat een schrale troost: wij zien veel liever dat de situaties zich überhaupt niet meer voordoen. Wij willen permanente, structurele oplossingen!
Preventie in plaats van repressie
Een jaar geleden al, maar nu ook weer, heeft STIP zich hard gemaakt om naast de camera’s actie te ondernemen. Zogenaamde preventieve maatregelen, die ervoor zorgen dat de veroorzakers van overlast en criminaliteit, geholpen of van de straat gehaald worden. Op die manier kunnen we een probleem zoals bij de Papsouwselaan permanent aanpakken, zonder dat er voorgoed camera’s nodig zijn. In het besluit om het cameratoezicht te verlengen komt deze aanpak nauwelijks terug. We hebben daarom de burgemeester gevraagd om bij een volgende informatiebrief over deze locatie, hier uitgebreider over te schrijven, en ook een idee te geven van een tijdspad. Dan kunnen we naar een doel toewerken, om de camera’s op een gegeven moment weer te kunnen verwijderen. De burgemeester heeft aangegeven dit inderdaad te zullen doen. Bij de volgende terugkoppeling hierover, in april van 2025, zullen we hier kritisch naar kijken en daadwerkelijke stappen verwachten.
Heb je in de tussentijd vragen, opmerkingen, of ideeën? Laat het dan vooral weten aan Thierry of iemand anders van de fractie. We gaan graag met je in gesprek!