Bas Vollebregt 1,5 jaar wethouder: Delft is fantastisch

De verkiezingen zijn ongeveer 1,5 jaar geleden. Dat betekent ook dat Bas Vollebregt nu zo’n 1,5 jaar wethouder is voor STIP. In dit stuk vertelt Bas hoe het is om wethouder te zijn, en wat zijn grootste successen en uitdagingen zijn. De conclusie is in ieder geval helder: Delft is fantastisch.

basstukje

Het leven als wethouder

Het wethouderschap voelt nog steeds als een hele grote eer, en is zonder twijfel de leukste baan die er is. Tegelijkertijd is het ook ontzettend intensief en soms bizar om mee te maken. Het blijft bijzonder dat je als persoon op de meest speciale momenten voor mensen even kort mag meekijken en soms ook een actieve rol mag spelen in een gelegenheid die voor hen ontzettend belangrijk is. Of dat nou is het uitreiken van een grote investering aan een Delftse startup, het vieren van een jubileum van een familiebedrijf waar 4 generaties nog aanwezig zijn, een welkomstwoord bij een groot congres of het ondertekenen van belangrijke overeenkomsten met een glas champagne. Ik denk dat ik dat soort dingen (gelukkig) nooit normaal ga vinden. En het mooie aan Delft is dat hier zoveel gebeurt dat je alleen daarin al veel tijd mag investeren. Daarnaast blijft het natuurlijk een uitdaging om voldoende tijd te hebben voor de dingen die nog belangrijker zijn: mijn vriendin, familie & vrienden. Dat is soms wel strijden.

Grootste successen

Het is heel lastig om een selectie te maken van de grootste successen van afgelopen jaar. Ik ben daar eigenlijk wel blij mee, want dat betekent dat er in 1,5 jaar al ontzettend veel gebeurd is. Soms gaat dat over grote, wat meer abstracte dingen zoals de meest recente begroting van de gemeente voor 2020-2023, die niet gelijk heel concreet is, maar juist wel heel veel grote kansen biedt, bijvoorbeeld doordat er wat extra financiële ruimte is gecreëerd voor evenementen en cultuur. Daar kan je dan later in het jaar weer heel veel mee, bijvoorbeeld door nieuwe evenementen naar de stad te halen, of bestaande evenementen extra te ondersteunen. Het afgelopen jaar is daarin een heel goed voorbeeld: We hebben een heel succesvol Gouden Eeuw jaar achter de rug, dat nog volop loopt met de tentoonstelling over Pieter de Hooch als ‘hoochtepunt’. Ontzettend veel Delftenaren zijn toffe initiatieven gestart, waardoor de stad het hele jaar extra leuk was. Ook ben ik zeer verheugd dat we in Delft binnenkort een heuse spektakelmusical over Willem van Oranje mogen verwelkomen in de stad: Grote kans voor de stad om Delft op de kaart te zetten, verbinding te leggen met maatschappelijke initiatieven en onze ondernemers te laten profiteren.

Op een heel ander vlak worden er Regionaal gezien grote stappen gezet als het gaat om het stimuleren van innovatie door het koppelen van onderzoekers en studenten aan bedrijven, bijvoorbeeld in de zogenaamde fieldlabs in Delft. En soms kan je trots zijn op wat ‘compactere’ dingen, zoals de nieuwe broedplaats over voedselverspilling in de Spoorzone van I Change.

Grootste uitdagingen

De komende tijd zal de verbouwing van museum het Prinsenhof veel tijd blijven vragen. Hoewel ik ook zeker nachten heb wakker gelegen door deze ontwikkeling, ben ik heel trots op waar we nu staan. We zijn van protestacties gegaan naar een zeer actieve werkgroep vol trotse Prinsenhof-ambassadeurs. Ik ben ontzettend dankbaar dat zoveel mensen zich hebben willen inzetten daarvoor. En ik heb geleerd dat we als gemeente soms best wat meer mogen vertrouwen dat Delftenaren hartstikke verstandig zijn, als je ze maar goed in positie brengt en informeert.

Een andere grote uitdaging is het tekort aan fysieke ruimte voor bedrijven in Delft. Veel bedrijven die bijvoorbeeld uit YES!Delft doorgroeien kunnen op dit moment geen plek vinden in Delft. Dat is zonde, want juist die bedrijven leveren veel werkgelegenheid op. Werkgelegenheid die we goed kunnen gebruiken, zeker als ons inwonersaantal toeneemt. De belangrijkste maatregelen om dit aan te pakken zijn dat we overal in de stad ook plekken gaan ontwikkelen om te werken, en dit ook consequent gaan afspreken in iedere ontwikkeling (uniek voor de regio!). Ook gaan we in specifieke gevallen actief als gemeente meehelpen om op die plekken ook daadwerkelijk bedrijfslocaties te bouwen. Denk hierbij aan een nieuw doorgroeigebouw voor bedrijven op de TU Delft-Campus. Daarnaast is 1 van de belangrijkste gebieden waar de grote behoefte aan bedrijfsruimte ingevuld zal gaan worden de komende jaren uiteraard Schieoevers.

Samen met DSM gaan we de komende tijd werken aan het ontwikkelen van Planet.Bio: Een open innovatiecampus waar naast DSM ook andere bedrijven kunnen gaan werken aan de oplossingen op het vlak van biotechnologie voor de grote uitdagingen waar we als maatschappij voor staan.

Delft is fantastisch

Zoals jullie merken heb ik stiekem zelfs in de uitdagingen nog wat positieve kansen voor Delft gefietst Er gebeurt zoveel moois in Delft, en we vergeten zo vaak om daar ook trots op te zijn en dit naar buiten te communiceren. Ik zie het als een belangrijke opdracht voor de komende jaren om dit zelf WEL te blijven doen. Soms misschien iets TE positief, maar dat neem ik op de koop toe: Delft is namelijk Fantastisch.